Operné gala v Kežmarku 2019 pre choré deti

V Drevenom evanjelickom artikulárnom kostole v Kežmarku (pamiatka UNESCO) sa v nedeľu 25. augusta 2019 uskutočnil šiesty ročník jedinečného operného galakoncertu so silným posolstvom ľudskosti. Operní umelci vystúpili bez nároku na honorár zo vstupného a venovali ho na benefičný účel. Záštitu nad koncertom prevzala slávna Edita Gruberová.

Hlavnou hviezdou večera bol renomovaný sólista Opery SND Peter Mikuláš. Spolu s ním účinkovaním na benefičnom koncerte svoju veľkorysosť prejavili štyria mladí umelci Peter Malý, Myroslava Havryliuk, Renata Bicánková a Dávid Harant. Umelci vystúpili s klavírnym sprievodom Júlie Grejtákovej, korepetítorky Štátneho divadla Košice.

,,Operné gala v Kežmarku má svoju silnú umelecko-ľudskú atmosféru, svojich skalných fanúšikov a každoročne naň prichádza čoraz viac divákov. Kežmarok žije kultúrou, a ako sme zistili, na galakoncert nám prichádza veľmi vnímavé publikum, a tak spolu s dramaturgičkou Júliou Grejtákovou veľmi dôsledne zostavujeme každoročnú dramaturgiu,“ uviedol Ľudovít Vongrej, producent Opera Slovakia, občianskeho združenia popularizujúceho operné umenie.

,K benefičnej spolupráci tento rok Opera Slovakia oslovila organizáciu Dobrý anjel, ktorá sídli v Poprade, pozná svoj región, a vie, kto potrebuje akútnu finančnú pomoc. Celý výťažok z koncertu 4 700 € (3 700 € zo vstupného plus 1 000 € ako osobitný dar spoločnosti AGRO TEAM, s. r. o., získaných z predaja vlastného špeciálneho filantropického projektu – kávy značky August Roy) prerozdelí organizácia Dobrý anjel konkrétnym rodinám s deťmi z východného Slovenska, ktoré bojujú so zákernou chorobou.

,,Bol to veľký zážitok! Nádherný spev v čarovnej atmosfére a s benefičným pozadím – je  niečo krajšie? Veľmi sa tešíme, že koncert mohli zažiť aj rodiny z Dobrého anjela. To, že účinkujúci vystúpili bez nároku na honorár, je obdivuhodné, rovnako ako nadšenie organizátora. Za desať rokov v charite som niečo také zažila po prvý raz. Celý výťažok z koncertu prerozdelíme medzi rodiny z Kežmarku a podtatranského regiónu, ktoré sú v Systéme pomoci dlhodobo a bojujú so zákernou diagnózou. Umenie im život  nielen spríjemnilo, ale im ho aj uľahčí. Ďakujeme!“ uviedla Ľudmila Kolesárová z organizácie Dobrý anjel. Informácia, komu dar z Operného gala v Kežmarku poputuje, bude k dispozícii na webe www.dobryanjel.sk (anjelské číslo 11012107, heslo: opera).

Koncert z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner.

Ľudovít Vongrej

FOTO: Zdenko Hanout